2037 poze   57554 vizite
Albume
00000001DECLARATIE1 CONTACT-ACASA   2023___SEMINTE2 RASADURI   Rasad de ardei iute si foarte iute2021 CAPSUNI4 CIND SE PLANTEAZA RASADURILE DE LEGUME8 martieARDEI IUTI_EXTREM DE IUTI   7 Frati   A Cititi inainte sa cumparati seminte sau rasad de ardei iuti sau foarte iuti   AI ARDEI IUTI SI EXTREM DE IUTI   Ardeii iuti   BHUT JOLOKIA Chocolate   CAROLINA _REAPER   CHRISTMAS BELL_UBA TUBA   Habanero orange      Habanero red         Habanero maya   Jamaicad orancio   Jamaican hot   Jamaican red   MORUGA TRINIDAD SCORPION   NAGA MORICH   NAGA VIPER   NEGRU Mexican   PETER PEPPER __ POINTS   PIEMENTA DE BICO   PIEMENTA de CARO   RED CHERRY CIREASA   THICK de CAYENNE   WONDER LITTLEARONIAC1__ROSII NEGRE   C-ROSII Negre despre rosiile NEGRE   ROSII BRANDY WINE_black brandy wine   ROSII CHEROKEE PURPLE__black purple cheroche   ROSII CHOCOLATE STRIPES   ROSII NEGRE DE CRIMEEA_black krim   ROSII negre de KUMATO__black kumato   ROSII negre de TULLA__black tulla   ROSII NEGRU CARBON _black carbon   ROSII SEA MAN__omul mari negre   ROSII TRUFA NEAGRA__black truffle   TOMATE BLACK BEEFE __negru biftecCASTRAVETI__EXOTICI MEDICINALI   ALBI   CASTRAVETE ROSU   CHARANTIA__ CASTRAVETE MEDICINAL   GAC___FRUCTUL DIN RAI   KIVANO _fruct exotic   LEMON   LUFAD TOMATE__ ROSII   ROSII ANANAS   ROSII GIGANT ITALIAN   ROSII SIRIANA   ROSII ACMARIU DE ALBA   ROSII BLUE BEAK   ROSII BUZAU 22   ROSII COPIA STRIPES   ROSII CUORE d ALBENGA   ROSII MARMANDE   ROSII POM-OCTOPOTUS_________RARITATE   ROSII RED TRUFLE   ROSII SAN MARZANO   ROSII TANGERINE   ROSII TIGRELA   ROSII URIASE de PLOPU      ROSII URIASEDE SEZON FRUCTE-CAPSUNI 2022dulceata 2022E TOMATE   Rosii costate   ROSII JANTARF TOMATE_ROSII CHERRY   ROSII CHERRY CILIEGINO   ROSII CHERRY GHIVECI galbene   ROSII CHERRY NEGRE-RUNDA   ROSII CHERRY YELLOW PEAR   ROSII DUBLU CHERRY_NEGRUFRUCTE DE PADUREG POMI si ARBUSTI FRUCTIFER   ALUN   ARBUSTI COACAZ      COACAZ Jonkheer Van Tets   CATINA   Descriere fructe de padure   G1 MURE SI BUTASI DE MUR      Mure 2 august 2020      Mure Iulie 2020      Plantarea butasilor de mur      Principalele tratamente intr-o plantatie de mur      VINDEM Mure de cultura din soiulThornFree      vinzare 2021   KAKI_ FRUCTUL ZEILOR   KIVI JENI   MASLIN   RODIU   SOC NEGRU_HASCHBERG   Tehnologia de cultura a coacazului negru      21 iunie 2020G2 ARONIAGLADIOLEH COMESTIBILE-AROMATICE   CARTOFUL DULCE   CARTOFUL MOV_pt saminta   HREANUL   IENIBAHR   MENTA SPICATA SPEARMINT   ROZMARINUL-disponibil plante 1-2 -3 si 5 ani   TOPINAMBUR alb si rosuI_INGRASEMINTE   Macerate pt legumeK--CAPSUNI   19 mai 2020   Capsuni in solar noiembrie 2018   Capsuni mai -iunie 2018      AMINTIRI DIN 2018   Consumul de capsuni-beneficii pentru sanatate   De la silaghy   Erbicide   fertilizare   Noutati   PLANTE-CAPSUNI      CAPSUN progam tratamente   Pregatire pt iarna   program fertilizare   Program fertilizare la capsuni   Soiul capsuni ALBA   Soiul capsuni CLERY   Soiul capsuni ELSANTA   Soiul de capsuni PREMIAL   Soiuri de capsun   stiai ca   Vind en-gros si en detail Capsuni   VIND STOLONI CAPSUNIK-Capsuni 3 mai 2020   17 mai 2020   De sezon la vinzareL-MOTOCULTOR PASOUALI   pt bilonat si intins folieM-GAINI RASA AUSTRALORP   Puicute outoare LOHMAN BROWN si AUSTRALORPMure 2021N---VINETE-satirate alb violet vinete rosii vinete verzi vinete albeO FLORI   Ghiocelul floarea cu antigel in frunze ingrijirea si inmultirePOZE   16 august 2020   DIN 2017   IMAGINI 01 iule 2017   imagini 10 iulie 2017   IMAGINI 15 IULIE 2017 URIASE DE PLOPU   imagini 21 martie 2017   Imagini 22 martie 2017   imagini 23 iunie 2017 solar 01   IMAGINI 25 IULIE 2017   imagini 27 iunie solar 3   imagini 30 IULIE 2017 record   sfirsit de noiembrie 2017POZE 2018   IARNA 23 MARTIE 2018 PLOPU-AMARASTI   IMAGINI 09 APRILIE2018   Imagini 14 August 2018   Imagini 19 iule 2018   Imagini 22 iulie 2018   Imagini 26 Mai 2018   Imagini 27 iulie 2018   Iunie2018   PERI in floare 20 aprilie 2018Rasaduri de legumeRolul elementelor minerale in nutritia plantelor horticolerosii 2021 2TRANDAFIR HIBISCUS de gradinaURZICAVand rasaduri 2021   VIND rasad rosii BYELSA   VIND rasad rosii RUGATINO   VIND rasad rosii VITARA   Vind rasaduri rosii Uriase de PLOPUVIDEM ROSII 2021VIND RASAD LEGUME 2023VIND RASAD ROSIIX IMAGINI LEGUME FRUCTE PLANTExxxyyyyyyyyyyyyyyyyy

membru din 25 December 2014

HREANUL

Hreanul este o plantă ierboasă perenă, cultivată sau sălbatică, care prezintă o înrădăcinare profundă, fiind căutată şi apreciată pentru organele sale subpământene, al căror gust este arzător.

Sistematică

Cunoscut sub denumirea ştiinţifică de Armoracia rusticana sau de Cochlearia armoracia, hreanul reprezintă o specie vegetală care aparţine familiei Brasicaceae (Cruciferae).

Descriere

Planta se remarcă prin rădăcina sa relativ groasă (3 - 6 cm în diametru), cilindrică, verticală, albă, cărnoasă, bine afundată în sol, care măsoară mai bine de 50 cm lungime.
Frunzele bazale la hrean sunt cărnoase, lungi (30 -100cm) şi relativ late (4 -10 cm), subţiindu-se spre vârf. Ele sunt întregi, crenate pe margini, cu peţiolul bine dezvoltat. Pe tulpinile puternic ramificate, înalte de 35-110cm, se inseră frunze alterne, scurt peţiolate până la sesile spre vârf. Frunzele din etajele superioare sunt sensibil mai mici decât cele bazale.
Florile hreanului sunt mici, albe, tetramere şi cruciforme (au 4 petale în formă de cruce), adunate în inflorescenţe racemoase simple [vezi imaginea 1]. Din ele se dezvoltă fructele, care sunt nişte silicule globuloase. Seminţele din silicule sunt rar viabile, planta înmulţindu-se, de obicei, pe cale vegetativă.

Hreanul, florile, frunza, radacina

Înflorire
Specia înfloreşte abundent pe tot parcursul verii

Hreanul (Armoracia rusticana)
Origine

Deşi nu se cunoaşte precis locul de origine al hreanului (este foarte posibil ca acesta să se afle chiar pe teritoriul ţării noastre), se ştie că specia Armoracia rusticana reprezintă o plantă milenară pentru flora spontană a României. Este cunoscut faptul că hreanul se regăsea în gastronomia şi medicina dacilor sub denumirea de usturonila, dar este puţin probabil ca în acele vremuri, această specie să fi provenit din culturi.
Hreanul nu poate fi o plantă de origine mediteraneană, aşa cum apare menţionat în unele locuri, cunoscându-se faptul că specia suportă greu un astfel de climat, preferându-l pe cel mai rece, cu ierni adevărate.

Ecologie

Hreanul apare în România atât ca plantă spontană cât şi ca specie cultivată.
Ca plantă sălbatică hreanul se întâlneşte fie ca specie spontană nativă, fie "scăpată" din culturi (sălbăticită). Hreanul necultivat este o prezenţă comună pe lângă gospodăriile de la sate (pe lângă garduri, în şanţuri, în semănături) şi sporadică pe alte terenuri, unde doar pe alocuri, îşi face apariţia, pe soluri afânate şi umede, mai ales pe lângă ape. La gust, rădăcina hreanului cultivat este mai dulce, deoarece în condiţii controlate planta reuşeşte să sintetizeze şi să acumuleze mai multe glucide.
În cultură hreanul apare ca plantă perenă, menţinându-se pe acelaşi teren 3-5 ani. Se cultivă îndeosebi în scopuri condimentare.
Hreanul este puţin pretenţios la condiţiile de mediu, rezistând bine atât la secetă cât şi la îngheţ, atât la lumină cât şi la umbră, preferând însă, locurile fără insolaţie permanentă şi cu rezerve de apă în sol, unde se dezvoltă luxuriant (în alte condiţii rămâne relativ pipernicit).

Principiile active din rădăcina de hrean

Rădăcinile acestei plante conţin: triglicozizi sulfuraţi - izotiocianaţi (sinigrină), enzime (mirozinaza), acizi minerali (sulfuric, clorhidric, silicic, carbonic), glucide complexe (celuloză, amidon, inulină), monozaharide (glucoză, fructoză), aminoacizi (aspargină, glutamină), vitamine (urme de carotenoizi şi vitamina B2, cantităţi moderate de vitamina B1 şi cantităţi apreciabile de vitamina C - 600 mg.), substanţe fitoncide (hidroxibenzilsenevol, β-fenetilizocianatul), săruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan).
Datorită faptului că rădăcinile de hrean se pot păstra destul de mult timp, acestea au fost folosite încă din vechime de marinari, pe post de suplimente antiscorbutice, în lungiile lor călătorii pe oceanele lumii. Pentru sezonul rece, hreanul rămâne şi azi un excelent supliment de vitamina C (10 g. de hrean asigură necesarul zilnic de vitamina C).
Binecunoscutul gust arzător al hreanului, precum şi substanţele volatile iritante, nu sunt prezente atâta timp cât rădăcinile plantei sunt intacte. Compuşii sulfuraţi volatili cu gruparea -SH (tio) şi mai ales alilil senevolul, rezultă în urma reacţiei de hidroliză ce se desfăşoară după distrucţia mecanică a pereţilor celulari. Ei se formează din sinigrină sub acţiunea enzimei mirozinaza (hreanul deţine recordul absolut în ceea ce priveşte cantitatea de sinigrină şi de mirozinază) [vezi reacţie].

Hreanul ca plantă legumicolă alimentară, dietetică şi condimentară

În scopuri alimentare, dietetice, condimentare şi legumicole, de la hrean se folosesc rădăcinile şi frunzele.

• Rădăcina de hrean

Rădăcinile rase de hrean au un gust dulceag şi foarte iute, degajând, în acelaşi timp, vapori iritanţi. Pe lângă proprietăţile picante, hreanul stimulează şi uşurează digestia alimentelor la care a fost adăugat

Rădăcini de hrean
Cu hrean se garnisesc mai multe mâncăruri, ca: afumături, şuncă, carne prăjită sau fiartă de porc, de miel sau de vită; brânza (vezi şi brânza proaspătă de vaci cu gălbenuş crud de ou); salatele de legume.
Din punct de vedere gustativ, dar şi dietetic, hreanul se potriveşte deosebit de bine cu sfecla roşie, formând împreună salate de iarnă, ce aduc principii valoroase organismului pentru sezonul rece (vezi salate de sfeclă roşie cu hrean).
Hreanul, ca şi condiment se mai foloseşte pentru prepararea unor sortimente de muştar iute, precum şi în sosuri ori în acrituri.

• Frunzele de hrean

Valoroase sunt şi frunzele bazale mari dar încă fragede de hrean, recoltate primăvara, înainte de înflorire. Ele se adaugă în borcane atunci când se pregătesc murăturile, îmbunătăţind gustul acestora dar şi ferind degradarea lor (conservant natural)

Frunzele bazale de hrean înainte de înflorirea plantei
Cu frunzele de hrean culese primăvara devreme se garnisesc preparatele din miel.
Opărite, frunzele tinere ale hreanului, se folosesc la prepararea sarmalelor, fiind superioare frunzelor de ştevie sau de viţă de vie.
Hreanul ca plantă medicinală

• Rădăcina de hrean

În scopuri medicinale, se recomandă utilizarea rădăcinilor acestei plante doar în sezonul rece (toamna, iarna, primăvara devreme). În tradiţia populară, rădăcinile de hrean nu se mai utilizează după sărbătoarea Paştelui (până în postul Crăciunului), nici în scop terapeutic şi nici alimentar, ceea ce este justificat, căci deşi se păstrează iuţeala, părţile subterane devin sărace în principii.
Cel mai simplu remediu fitoterapeutic constă în administrarea hreanului crud ras, câte un vârf de cuţit de 1- 2 ori pe zi. Este bine să se folosească rădăcini cât mai proaspete, care se vor răzui doar înainte de administrare.
Se mai poate utiliza în amestec cu mierea (1 parte hrean, 3 părţi miere) sau sub formă de tinctură (20g hrean la 100ml alcool de 60%) , care se administrează câte 30 de picături de 3 ori pe zi (M. Alexan, O. Bojor, Fl. Crăciun).
O formulă apifitoterapeutică tradiţională, care şi-a dovedit în timp eficienţa, se prepară dintr-o lingură de hrean proaspăt, ras şi o lingură de miere de salcâm. Componentele se amestecă bine, până la obţinerea unei paste omogene. Preparatul se administrează dimineaţa pe stomacul gol, treptat, câte o linguriţă, până la terminarea întregii cantităţi. Abia după o oră se poate mânca. Cura se face o dată într-un trimestru şi durează 30 de zile consecutive (O. Bojoor, O. Popescu).
Principiile din rădăcinile rase de hrean, acţionează atât asupra căilor respiratorii - prin compuşii volatili, cât şi asupra organelor digestive. În doze mici nu produce decât iritaţii gastrice de foarte scurtă durată, datorită unor reacţii tampon determinate de formarea unor săruri bazice ale acidului sulfuros cu ionii de sodiu sau de potasiu.
Revulsivitatea intensă a rădăcinilor de hrean, cere prudenţă, atât în administrarea internă, cât şi în aplicaţiile externe.
În salate hreanul capătă, alături de vegetalele cu care intră în combinaţie, valoare dietetică.
Cele mai importante efecte exercitate de către hrean asupra organismului, sunt cele:
- antiscorbutice
- revulsive,
- fitoncide (antibiotice),
- tonic metabolice (stimulente asupra metabolismului),
- antihipertensive (hipotensive),
- vermifuge (tenifuge),
- diuretice,
- stomahice (tonifiante asupra stomacului),
- hipercorticoidice (stimulente asupra glandelor corticosuprareanale).
Mulţumită acestor proprietăţi, o serie de tulburări răspund la tratamentul cu rădăcinile rase de hrean.
Acţiunea antibacteriană are un spectru larg, inhibând s-au distrugând germeni ca: Mycobacterium tuberculosis, Helicobacter pilori, Bacillus subtilis, Bacillus pyocianicus, Escherichia coli, Staphylococus sp. Streptococus mutans, etc (M. Alexan, O. Bojor, Fl. Crăciun).
Datorită efectului antibiotic (fitoncid), rădăcinile de hrean se recomandă în: tuberculoză (adjuvant), ulcer gastric (numai ca preventiv), bronşită, pneumonie (adjuvant), pielonefrite cronice, cistite, uretrite, sinuzite, rinite, răceli. De asemenea, hreanul combate placa bacteriană şi întârzie apariţia cariilor dentare.
Principiile din hrean au efecte tonice asupra organismului - în general, asupra respiraţiei, asupra digestiei, a metabolismului, precum şi asupra respiraţiei. De asemenea, aceste rădăcini stimulează funcţia renală şi glandele suprarenale. Mulţumită acestor proprietăţi, hreanul se recomandă în: oboseală, astenie, astm bronşic, alergii, edem, anorexie, anaciditate şi hipoaciditate gastrică, microlitiază renală ("nisip la rinichi"), hipocorticism, hipertensiune arterială.
Hreanul se mai administrează ca adjuvant în teniaze.
Se mai indică administrarea preparatelor din rădăcina de hrean în inflamaţiile ganglionare.
Extern, aplicaţiile cu rădăcini rase de hrean (hreanul ras se pune între două pânze de tifon) se folosesc în caz de reumatism sau pentru calmarea durerilor intercostale.

• Frunzele de hrean

Frunzele de hrean proaspete şi zdrobite, aplicate pe creştet, combat durerile de cap. Infuzia realizată din frunze proaspete, dacă este îndulcită cu miere, stimulează urinarea şi combate răceala.

Reacţii adverse, contraindicaţii, incompatibilităţi

Hreanul este contraindicat în caz de: gastrită, ulcer gastric, enterită acută, nefrită acută, macrolitiază urinară, hemoragii interne, hemoroizi, hipercorticism.
Se recomandă, evitarea administrării de hrean, în timpul fluxului menstrual.
Substanţele din hrean pot interacţiona negativ cu antiinflamatoarele analgezice de sinteză precum şi cu corticoizii sintetici.
Principiile din hrean sunt incompatibile cu unele substanţe din medicamente sau suplimente, ca: bicarbonaţi şi carbonaţi, nitrat de argint, biclorură de mercur (J. Valnet).
Hreanul nu se administrează copiilor mai mici de 4 ani. Este contraindicat şi în perioada alăptării, deoarece unele principii ajung în lapte. Pacienţii care au suferit de infarct este bine să nu consume hrean (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
În doze mari, hreanul provocă catare ale stomacului, gastrite, enterite, iritaţii renale, diaree, hemoragii digestive, scăderea bruscă a tensiunii arteriale.
hrean  2
hrean 2
hrean 1
hrean 1
hrean 4
hrean 4

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.