E bine de stiut Posibilitatilor de manipulare a perioadei de fructificare a capsunului pentru soiurile remontante si cu o singura fructificare pentru extinderea perioadei de recoltare
Esential pentru cultura capsunului, ca si pentru alte culturi înfiintate în sistem protejat, este regimul de temperatura necesar pentru parcurgerea fenofazelor de crestere si fructificare. Ritmul de înfiintare si esalonarea culturilor, alegerea variantelor culturale în sistem protejat, vor urmari realizarea optimului de temperatura astfel: Cultura de primavara (soiuri remontante si cu o singura fructificare): - stabilizarea culturii : 10-12 C(ziua) / 8-10 C (noaptea) /16 C maxim - înflorire: 14-16 C(ziua) / 10-12 C (noaptea/ 20 C maxim - fructificare: 15-16 C(ziua) / 8-10 C (noaptea) / 20 C maxim Cultura de toamna (soiuri remontante si cu o singura fructificare): - stabilizarea culturii : 10-12 C(ziua) / 8-10 C (noaptea) /16 C maxim - înflorire: 14-16 C(ziua) / 10-12 C (noaptea/ 20 C maxim - fructificare: 15-16 C(ziua) / 8-10 C (noaptea) / 20 C maxim - postrecolta: 12-14 C(ziua)/8-10 C (noaptea) / 16 C maxim
Se propune urmatoarea schema pentru obtinerea de recolte de capsun pe o perioada 7-8 luni: Cultura fortata de primavara - Plantare in februarie. Cresterea temperaturii se realizeaza cu materie organica. Productia este asteptata în luna aprilie; Cultura cu dubla recoltare. Plantare în iulie. Prima productie este asteptata în octombrie. Dupa recolta plantele ramân în spatiu peste iarna. A doua recolta se asteapta în aprilie- mai -iunie anul viitor; Cultura anuala în câmp - soiuri cu o singura fructificare - plantare în iulie : Recolta preconizata în aprilie - mai - iunie, anul II calendaristic; Cultura soiurilor si selectiilor remontante -. Plantarea se face în luna martie (A+ /Tray plants) si luna mai si se asteapta recolte constante pe o perioada cuprinsa între lunile iulie (prima grupare de recolte) si august - septembrie (a doua grupare de recolte). Cultura sustinuta în spatiu protejat cu obtinerea a 3 recolte succesive în acelasi spatiu. Plantare 1/ in februarie (CP/WBP), plantare 2/ in mai-iunie (A+), plantare 3/ in august(A+/Tray plants). Recoltele sunt asteptate în luna mai (recolta 1), iulie-august (recolta 2), octombrie-noiembrie (recolta 3).
Pentru fiecare din cele 5 variante se practica 2 sisteme de cultura (la sol "soil system" sau/si îin afara solului (soilless system), în câmp (inclusiv semiprotectie) si în spatiu protejat (solar).^ Inflorescenta. Florile la capsun sunt grupate în nflorescente. Forma si dimensiunile inflorescentelor, sunt caracteristice grupelor de soiuri. O inflorescenta, prezinta un ax principal care se termina cu o floare. La subsoara unei brectee(frunzulita) se formeaza doua ramificatii opuse de ordinul I, terminate fiecare tot cu câte o floare. La rândul ei, fiecare terminatie de ordinul I formeaza din nodul situat sub floarea terminala respectiva alte ramificatii de ordinul II, terminate tot cu câte o floare. O inflorescenta prezinta 3-4 serii de ramificatii. În cadrul fiecarei ramificatii, fiecare floare este terminala si solitara. Florile apar si se deschid de jos în sus si în serii. Numarul de flori se dubleaza cu fiecare serie de ramificatii(1,2,4,8). Florile de pe primele doua serii de ramificatii dau fructele cele mai mari, prezentând caracteristicile soiului. Floarea primara (cea care se deschide prima), este cea mai expusa îngheturilor timpurii de primavara. deoarece se deschide prima. Numarul mediu de inflorescente pe planta la soiurile cele mai productive, este de 5-10, putând ajunge si la 14-16. Intr-o inflorescenta se formeaza 5-8 fructe. De regula, daca se formeaza mai multe, ultimele fructe sunt mai mici. Daca într-o inflrescenta leaga si se dezvolta mai putine fructe (5-7), acestea se coc în 3-4 serii si sunt toate normal dezvoltate.  Floarea. Este organizata pe tipul 5. Sepalele, verzi, alcatuiesc caliciul, sunt dispuse pe doua rânduri - câte 5 sepale pe fiecare rând. Petalele, amplasate în spatele sepalelor, în numar de 5 (uneori 6-8), au culoarea alba si formeaza corola. În centrul florii se afla staminele în numar de 20 si numeroase pistiluri. În general, soiurile de capsun au flori hermafrodite (au ambele sexe în aceeasi floare) si sunt autofertile (nu necesita polenizatori). Transferul de polen de la antere la pistile si fecundarea, pot avea loc în cadrul aceleiasi flori, între florile aceluiasi soi sau între florile diferitelor soiuri. Transferul de polen în câmp, se poate face prin vânt, precum si cu ajutorul insectelor. Dupa fecundarea florii pedunculul se curbeaza in jos.
Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: seminteviilegume
Mesaj:
seminteviilegume
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.