Pregătirea căpșunilor pentru iarnă un material de Cristi Rusu
Plantele de căpșuni trebuie să fie menținute sănătoase în toamnă, deoarece acesta este momentul în care mugurii noi florali care vor aduce fructe anul viitor se dezvoltă în coroană. Fertilizarea și udarea adecvată sunt foarte importante pentru asigurarea unei creșteri optime a aparatului foliar. De asemenea, este important să se controleze bolile, cum ar fi patarea albă, care pot reduce capacitatea plantei de a produce mai multe frunze. Plantele de căpșuni au nevoie de nutrienți cum ar fi azotul pentru a ține pasul cu creșterea și inițierea mugurilor de flori. Aplicați îngrășăminte azotate, cum ar fi 20-20-20 pe biloane la începutul lunii septembrie, la o rată de trei kilograme la 100 de metri pătrați pentru a stimula creșterea rădăcinilor și a promova inițierea mugurilor de flori . De asemenea, pot fi luate în considerare îngrășămintele azotate, cum ar fi azotatul de amoniu (35% N), care poate fi aplicat în toamnă. Buruienile ar trebui să fie controlate prin ierbicidare și plivire. Afidele trebuie controlate deoarece acestea poartă boli virale, iar cele înaripate se pot dispersa foarte repede în bilon. Boli cum ar fi pătarea frunzelos și botrytis-ul pot fi controlate prin utilizarea fungicidelor recomandate și prin eliminarea și distrugerea frunzelor infectate. Dacă este o problemă cu ofilirea plantelor din cauza ploilor abundente în timpul verii, luați în considerare aplicarea fungicidelor sistemice, cum ar fi Ridomil Gold sau Alliete, atunci când solul începe să se răcească la sfârșitul lunii Octombrie până la începutul lunii Noiembrie, dar înainte de inceperea sezonului ploios din toamna. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și se produc temperaturi mai reci, plantele au nevoie de mai puțină apă pentru a începe să dezvolte toleranță la temperaturi scăzute. În acest moment, plantele trebuie să fie mulcite cu trei până la patru centimetri de paie sau acoperite cu AGRIL de 17-23 gr.după un îngheț de două până la trei zile care in general are loc la sfârșitul lunii noiembrie sau la începutul lunii decembrie. Paiele trebuie să fie lipsite de semințe de buruieni și să nu fie tratate cu erbicide. Orice material care permite scurgerea apei și circulația aerului este un mulci acceptabil Când este momentul potrivit să se inceapă vernalizarea plantelor de căpșuni? Momentul în care plantele de căpșuni intră în latență variază. Depinde de temperatura și de lumina zilei din locația dvs. Pe măsură ce zilele se scurtează în toamnă, plantele de căpșuni încep să se îndrepte spre repaus. Plantele vor începe de fapt să doarmă când temperaturile scad sub 0 gr. timp de 3-4 nopți la rând.
În primul rând, asigurați-vă că plantele sunt într-adevăr latente verificând coroanele pentru a vă asigura că nu există o creștere activă nouă. Apoi, îndepărtați toate frunzele moarte, eliminați frunzele sau resturile vegetale acumulate pe biloane între plante.
Principala amenințare la adresa plantelor de căpșuni în timpul lunilor de iarnă sunt temperaturile scăzute, uscarea excesivă a coroanelor și înghețarea și dezghețarea repetată a solului, care poate chiar descălța o plantă din pământ. Plantele de căpșuni au nevoie de timp pentru a se aclimatiza la temperaturile scăzute ale iernii înainte de a intra în repaus hibernal. Dacă se acoperă prea devreme sunt mai susceptibile la putregaiul coroanei. În general, începând cu sfârșitul lunii noiembrie până la începutul lunii decembrie se pot proteja, înainte ca temperatura să scadă sub -6 gr.C. Plantele de căpșuni care cresc în paturi înalte vor avea nevoie de o protecție suplimentară deoarece solul se va răcii cu câteva grade mai mult. Fluctuațiile de temperatură care duc la îngheț -dezgheț pot favoriza deshidratarea plantelor. Mulcirea cu paie sau microporos ajută de asemenea la încălzirea solului în primăvară și minimizează expunerea la înghețul de primăvară prin întârzierea inflorescenței. Zăpada este un izolator excelent, iar zăpada combinată cu mulci este și mai bună. În urma testelor efectuate când temperatura aerului a fost de -20 ° C, temperatura coroanelor neacoperite a fost de -16 ° c, iar temperatura coroanelor sub mulci de paie si microporos plus 8 cm de zăpadă a fost de -1 ° C. Deși plantele latente nu par să crească, mugurii continuă să se dezvolte pe tot parcursul iernii. Etapele inițiale ale perioadei de dormit sunt declanșate de diminuarea duratei zilei și a temperaturilor în scădere, însă plantele de căpșuni nu devin rezistente până în Noiembrie. Termenul "rezistență" se referă la capacitatea plantei de a rezista temperaturilor scăzute. Pe măsură ce plantele de căpșuni devin inactive, dezvoltarea frunzelor noi încetează, petelele frunzelor devin mai orizontale, rezultând aspectul "aplatizat" al plantelor latente, iar frunzele mai vechi devin roșii. Plantele devin rezistente la expunerea la temperaturi de congelare și continuă să crească în „rezistența” până în ianuarie. La sfârșitul iernii, după ce au fost expuse la o răcire suficientă, plantele încep să piardă rezistența la rece, ca răspuns la temperaturile de încălzire. La expunerea la căldură suficientă, plantele încep să crească. Acoperirea trebuie aplicată după ce plantele au atins o rezistență considerabilă la rece, dar înainte ca temperaturile scăzute să lezeze plantele. O regulă de bază, susținută de date de cercetare din mai multe locații, constă în aplicarea unui mulci după trei zile consecutive, când temperatura solului este de 4 ° C sau mai mică la o adâncime de 10 cm.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: seminteviilegume
Mesaj:
seminteviilegume
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.